IniCards | Проект за красиви неща

INICARDS.EU е проект за красиви неща от хартия върху хартия, предназначени за хората, които обичате или тези, които ще оценят прекрасния ви жест.КАКВО Е КВИЛИНГ?

Какво е квилинг?

Квилингът (от англ. „Quilling”), наречен още хартиен филигран е форма на изкуството, която включва използването на ленти от хартия, които се навиват, сгъват в определени форми или се слепват заедно, за да се създаде интересен декоративен дизайн.

Името на изкуството произлиза от думата “quill” – “паче перо”, което се е използвало от монахини като основен инструмент още в средновековна Европа /края на 14- началото на 15 век/. С негова помощ те са навивали тънки ивици хартия с позлатени краища и са изработвали малки хартиени брошки, които дори погледнати от близо създавали илюзията, че са направени от ивици злато.

За съжаление хартията е краткотраен материал и малко са оцелелите шедьоври от средновековието, но въпреки това тази техника се е запазила през годините и до днес и е популярна в много страни, особено в Западна Европа – Германия и Англия. Най-широко разпространение квилинг изкуството получава, когато е пренесено на Изток. Квилингът през 15 век е считан за изкуство, през 19 век – за дамско забавление, а през 20-ти век – почти е бил забравен. Едва в края на миналия век отново започва да се гледа на него като на изкуство. В Англия принцеса Елизабет е била сериозно увлечена от изкуството квилинг и много от нейните творения се съхраняват в музея “Виктория и Алберт” в Лондон. Квилинг изкуство може да бъде видяно и в художествените галерии в Европа, както и по целия свят.

Източник на информацията www.wikipedia.org